Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam

De opdracht van Laurens Wonen is het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een revalidatiehotel aan de Motorstraat te Rotterdam-Zuid. Het revalidatiehotel heeft 160 kamers inclusief logeer- en sanitaire voorzieningen, behandelkamers, een polikliniek, horecavoorzieningen, bibliotheek annex stiltecentrum, diverse werkplekken voor behandelaars en staf, opslagruimte en parkeerplaatsen.

Hotelconcept met een gastvrij en therapeutisch klimaat

Het uitgangspunt is de combinatie van een revalidatiecentrum met de look & feel van een kwalitatief hotel. Het hotelconcept staat voorop, met een gastvrij en therapeutisch klimaat. De ontwikkeling van het revalidatiehotel is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van het Motorstraatgebied.

Lees hier ook het online magazine.

Timelapse van de totale bouw gedurende een jaar:

Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam

Ontwerp

Concept

De kwaliteit van de ‘Healing Environment’ van de directe harde stedelijke omgeving is minimaal. Vanuit dit gegeven is het concept van een gebouw met twee ‘gezichten’ ontstaan. Van een harde stedelijke schil, naar een zachte en groene organische binnenwereld.

Groene Tuin

De organische binnenwereld wordt gevormd door het binnenhof, die letterlijk de 'Groene Tuin' van het gebouw vorm. Naast oriëntatie- en ontmoetingspunt is de belangrijkste functie de beleving van daglicht in het gebouw. Strategisch zijn op twee plekken daglichtstroken gesitueerd die het daglicht tot diep in het binnenhof laten doordringen.

Architectuur

Het ontwerp is een gebouw voor mensen. Een inspirerend gebouw met een warme, vriendelijke en toch koele, chique uitstraling. Belangrijk gegeven vanuit de gemeente was de opgave een sfeer na te streven die recht doet aan de bijzondere gebouwen uit de wederopbouwperiode van Rotterdam. Gekozen is voor een thematiek van een rustig lichtgekleurd raster met een invulling van baksteen. Als spel van plastiek is de baksteeninvulling naar voren getrokken ten opzichte van het raster. Bij de topverdieping is de invulling juist terugliggend geplaatst. Hiermee is een complex gelaagd gevelbeeld gecreëerd dat resulteert in een levendige gevel, die vanuit verschillende perspectieven verrast. De rondom ontworpen luifelstrook accentueert de beëindiging én het individuele karakter van gebouw. Grote transparante glazen puien in de plint dragen bij aan het activeren van het stedelijk leven. De hoofdentree is naar wederopbouw principes prominent overhoeks aan het plein geplaatst. Het uitkragende gebouwdeel is als een soort glazen erker ontworpen. Hiervoor is een ‘gordijn’ gehangen in de vorm van verticale houten vinnen die het ritme volgen van het onderliggend maatsysteem.

Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam

Duurzaamheid

Onze duurzame keuzes voor het Revalidatiehotel:

  • Flexibel ontworpen gebouw, flexibel constructie- en installatieprincipe, om functiewijziging in de toekomst mogelijk te maken
  • Onderhoudsvrije gevelmaterialisatie en detaillering
  • Cradle-to-Cradle baksteen
  • Warmte koude opslag t.b.v. duurzame verwarming en koeling van het gebouw
  • Natuurlijke ventilatie in stallingsgarage
  • Architectonische zonweringsoplossingen
  • Daglicht als uitgangspunt in ontwerp t.b.v. comfort en een prettig leefklimaat, maar ook voor het creëren van de optimale "healing environment"
  • Visueel contact met buiten, maximale daglichttoetreding
  • Plattegrondontwerp gebaseerd op oriëntatie t.o.v. de zon t.b.v. een bij de functie passende beleving en energiebesparing
  • Regeling kunstlicht op bewegingsmelders
  • Energiezuinige liften
  • Nabij gelegen OV-knooppunt (zuidplein), personeel via OV of fiets
  • Maximale toegankelijkheid voor veel mogelijke doelgroepen
  • Groen interieur, ontrekt CO2 uit gebouw
  • Separate warmteregeling in kamers t.b.v. persoonlijk comfort
  • Keuze voor binnenstedelijke locatie
  • Saneren cq. bouwen op voormalig verontreinigde grond i.p.v. locatie met schone bodem
  • Efficiënt grondgebruik: grote dichtheid door maximaal en geoptimaliseerd, multfunctioneel programma op minimale kavel

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2015
LocatieMotorstraat, Rotterdam Zuid
OpdrachtgeverLaurens, wonen, diensten en zorg
ArchitectHD

Classificatie

GezondheidszorgOpenbaar gebouwZorg

Activiteiten ontwikkeling

PlanontwikkelingConceptontwikkelingLocatieonderzoek

Activiteiten ontwerp

VolumestudieArchitectonisch conceptMassastudieOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Advies en procesmanagementBouwtechnisch adviesBouwtechnische uitwerkingMilieuadvies

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieBegeleiding vergunningentraject