Rijskade

Herontwikkeling: van vervallen jeugdhonk naar luxe wonen

Het plangebied ligt aan de Rijskade in Nieuwerkerk aan den IJssel. De straat is een zijweg van de 's-Gravenweg. Op de planlocatie waren twee gebouwen aanwezig. Het voorste gebouw was in gebruik als jongerencentrum 'Taverna', het gebouw erachter was een verenigings-/ gymzaal. Beide verouderd en te klein geworden voor een breed scala aan activiteiten.

Het jongerencentrum heeft, onder de naam Het Blok, een nieuwe plek gekregen op de hoek van het IJsermanpad en de Schielandweg (ook ontwikkeld en ontworpen door ons bureau binnen het Centrumplan). Hiermee kwam er ruimte vrij voor woningbouw, passend bij woningen in de omgeving.

Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade

Ontwerp

 In de uitwerking is gekozen voor een opzet van een drietal bouwvolumes, waarbij het middelste kavel als twee-onder-één-kap wordt ontworpen. In dit document vormt de projectuitwerking met een twee-onder-één-kap het uitgangspunt.

Het plan sluit aan op de rijkheid aan variatie en jaren '30 typologie van zowel de 's Gravenweg als de Rijskade, maar onderscheidt zich daarbij wel door een eigen herkenbare projectsamenhang. De bijzondere kwaliteit van de locatie is in het project verwerkt door binnen deze eenheid flexibiliteit toe te laten. De projectsamenhang wordt hierbij geborgd door de voorgestelde beeldkwaliteit, waarbij de materialisatie is vastgesteld.

Voor kavel 1 is in opdracht van een familie het ontwerp gemaakt voor een vrijstaand woonhuis. Er is met een hedendaagse benadering gerefereerd naar de stijlkenmerken van de jaren ‘30 stijl.

De 2-onder-1-kap volgt de geïntroduceerde stijl van kavel 1, waarbij de 2 woningen als één woonvolume zijn ontworpen. Maximale plattegrond- flexibiliteit wordt bereikt door centraal geplaatste kernfuncties.

Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade

Tekeningen/Plattegronden

Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade Rijskade

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2011
Locatie's Gravenweg / Rijskade, Nieuwerkerk aan den IJssel
OpdrachtgeverHD
ArchitectHD architecten

Classificatie

Woningen

Activiteiten ontwikkeling

ProjectontwikkelingPlanontwikkelingWijziging bestemmingsplan

Activiteiten ontwerp

Architectonisch conceptOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Advies en procesmanagementBestek en tekeningen

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieDirectievoeringBouwtoezicht