De Hoge Regentesse Den Haag

De Hoge Regentesse Den Haag

Loosduinsekade 92 Den Haag
  • Opdrachtgever ASR
  • Architect HD architecten
  • Projectstatus Gerealiseerd in 2020

Project Gegevens

  • Opdrachtgever ASR
  • Architect HD architecten
  • Projectstatus Gerealiseerd in 2020
  • Locatie Loosduinsekade 92
    Den Haag
  • Projectgrootte 128 appartementen
    Commerciële ruimte 3.000 m2
    23 etages | circa 70m hoog
    Nominaties:
    Haagse Woonprijs 2021(tweede prijs)
    Beste toekomstig woningproject Den Haag 2020
    Holland Hoogbouw Award 2020

Een nieuwbouwproject van HD Groep en Van Wijnen in het centrum van Den Haag. De woontoren van circa 70 meter hoog is met zijn hoogte, solitaire ligging en aansprekende architectuur een echte eyecatcher.

Ontwikkeling, architectuur en realisatie

Ontwerp

HD Groep en Van Wijnen waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling, architectuur en realisatie van de Hoge Regentesse.

De bouwstructuur van de woontoren wordt gevormd door een efficiënte kern die zich centraal in de toren bevindt. Bij de appartementen vormt de kwaliteit van het uitzicht, oriëntatie én bezonning de essentie van het ontwerp. De ruime buitenruimten (6 m² en groter) zijn zo gesitueerd dat elke woning een panoramische oriëntatie heeft met een tweezijdig uitzicht over Scheveningen, het centrum van Den Haag, Spuiforum of Rijswijk.

Vertrekpunt was een basis van plint met torenvolume. Dit met een uiting als beëindiging van Transvaal Noord en markering van Regentesse-Zuid waarbij een stedenbouwkundig accent op de kruising is gecreëerd. Deze structuur maakt tevens een architectonische verbinding tussen plint en toren, waarmee synergie tussen de gebouwdelen is gemaakt. Ter plaatse van de Loosduinsekade is de verticale structuur omgezet naar een horizontaal ritme, waarmee aansluiting is gevonden bij de stedelijke gelaagde woonstructuur van de bestaande bebouwing aan deze straat. Tevens krijgt de nieuwbouw hiermee een uiting richting zee, waarmee het project zijn herkenbare oriëntatie en identiteit heeft meegekregen. 

Realisatie

De toren stijgt letterlijk uit boven de wijk, maar ook figuurlijk heeft het een overstijgende betekenis en uitstraling, breder dan alleen wijkniveau. In materialisatie en kleur is aansluiting gezocht bij de sfeer van de bestaande wijken en (omliggende) bebouwing van Den Haag en Scheveningen. Inspiratie is gevonden in de verwijzing naar de kust met zandstranden en typische waterrijke grijskleurige Hollandse luchten. Gekozen is voor een stijlvolle Haagse toren met het woonprogramma van zandkleurig baksteen die als liggend en staand verband gelijk en vooruitspringend in de gevel is verwerkt. Hiermee ontstaan mooie diepte- en schaduwwerking in de gevel, waarmee de gewenste plastiek in verticaal en horizontaal metselverband is gerealiseerd. Balkons zijn als geïntegreerd onderdeel van de toren rechtlijnig in de gevel mee ontworpen en gematerialiseerd. Gevelopeningen zijn als rustig ritme in de gevel geplaatst. Een gelaagd eindbeeld is ontstaan met een gelaagdheid op verschillende schaalniveaus.

Een gelaagd eindbeeld is ontstaan

Oplevering

In materialisatie is een herkenbare harmonie ontworpen tussen bedrijfs-, parkeer -en woonprogramma. Basement van het geheel vormt de herkenbare zes meter hoge transparante bedrijfsmatige plint met commerciële ruimten. Transparantie draagt hier bij aan het activeren van het publieke domein. Aan de Loosduinsekade is de gevel geheel transparant uitgevoerd. Hier is ook de hoofdentree van de woontoren gesitueerd.

Nominaties

  • Nominatie Haagse Woonprijs 2021
  • Nominatie Beste toekomstig woningproject Den Haag 2020
  • Nominatie Holland Hoogbouw Award 2020