De Admiraal

Binnenstedelijke herontwikkeling

Het gehele project ‘De Admiraal’ bestaat uit woningen, kantoren en een bijbehorende parkeergarage, allen op eigen grond. De 78 meter hoge woontoren is hiervan een markant onderdeel. Gebruikers zijn AON, de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en diverse particuliere gebruikers.

Winnaar Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs 2003

De Admiraal De Admiraal De Admiraal

Ontwerp

Aan de ene kant een kade met wederopbouwkantoren, aan de andere kant historische bebouwing: het bouwblok tussen de Oostzeedijk en de Admiraliteitskade moest deze verschillen overbruggen. Dit leidde tot het ontwerp van een grootschalig complex dat uit kleinere volumes samengesteld lijkt te zijn. Aan de kade steekt een hoge woontoren uit, geflankeerd door een lager kantoorpand met andere gevelindeling. Aan de Oostzeedijk bevindt zich het laagste deel. Differentiatie in raampartijen en detaillering maakt de verschillende volumes aan de buitenzijde afleesbaar. Midden in het bouwblok bevindt zich een parkeergarage met op het dak een ruime binnentuin.

Het gebouw vormt de overgang tussen de historische bebouwing en de grootschalige wederopbouwarchitectuur en de in de jaren negentig gerealiseerde woon- en bedrijfsgebouwen.

De Admiraal sluit met een laagbouwdeel aan de Oostzeedijk aan op de historische architectuur en met de hogere woon- en kantoortoren aan de Admiraliteitskade op de grootschaliger bouwmassa's. Het gebouw bevat woningen en kantoorruimtes. Het kantoor voor de deelgemeente Kralingen-Crooswijk is als publieke functie bij de winkels en horeca van de Oostzeedijk gesitueerd.

Boven het kantoor bevinden zich maisonnettes. De woningen bevinden zich verder voornamelijk in de 78 meter hoge woontoren. Het kantoorgedeelte van verzekeringsbedrijf AON sluit aan op het naastgelegen kantoorgebouw. Het gebouw bevat een parkeergarage van zes lagen in het midden van het complex; van 6,20 meter onder het maaiveld tot 7 meter erboven. Het dak van de parkeergarage is een binnentuin.

Het gebouw heeft één uniforme uitstraling door het gebruik van robuuste donkere baksteen.
Het is verwant aan de woongebouwen van Van Dongen aan de Landtong op de Kop van Zuid. Wel is er veel variatie in de gevels aangebracht door verschillende raamvormen, enkele glazen serregevels, uitsparingen in de kopgevels van de woontoren, verschillende metselverbanden en door de plaats van de ramen ten opzichte van de gevel: de ene keer liggen de ramen op de gevel en de andere keer in het vlak van de gevel. De gevel van het kantoorgedeelte van AON is voorzien van smalle verticale ramen en verticaal gelijmde bakstenen. De woontoren bevat twee appartementen per verdieping en één topappartement, in totaal 62 woningen.

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2003
LocatieAdmiraliteitskade 75 d, Rotterdam
OpdrachtgeverHD Projecten
ArchitectDe Architeckten Cie. i.s.m. HD

Classificatie

WoningenKantoorOpenbaar gebouw

Activiteiten ontwikkeling

ProjectontwikkelingPlanontwikkeling

Activiteiten advies & engineering

Advies en procesmanagementBouwtechnisch adviesBouwtechnische uitwerkingBestek en tekeningenVergunningenaanvraag

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieDirectievoeringBouwtoezichtKopersbegeleiding