Atlantic Huis - Rijksmonument

"Exclusief project vraagt om extra aandacht voor details"

Restauratie en transformatie van het voormalig bedrijfsverzamelgebouw en rijksmonument Atlantic huis (architect Buskens, 1928).

De planfilosofie voor de herontwikkeling van het Atlantic huis was kort samengevat: geef het gebouw een tweede levenscyclus door er een nieuwe functie aan te geven en zijn oude grandeur terug te geven. Door de vooruitziende blik van architect Buskens in 1930 en de creatieve en oplossingsgerichte manier van werken van HD waren alle ingrediënten aanwezig om deze tweede levensfase mogelijk te maken.

Voor het Atlantic huis waren in de loop van de jaren al meerdere plannen gemaakt voor de transformatie van kantoren naar appartementen. Deze plannen zijn steeds stukgelopen op het feit dat een aantal verdiepingen niet geschikt leek voor bewoning. Het is HD wél gelukt door toepassing van een aantal slimme oplossingen.

Door de eigen uitstraling en grandeur van het pand, de ligging in het Scheepvaartkwartier, het hoge afwerkingsniveau, nauwkeurige reconstructie van verloren gegane - monumentale - details en de mogelijkheid voor kopers om gebruik te maken van een binnenhuisarchitect hebben we een exclusief woonmilieu gerealiseerd.

Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument Atlantic Huis - Rijksmonument

Ontwerp

Met het ontwerp in 1928 van het Atlantic huis in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam was architect Buskens zijn tijd vooruit. Een monumentale gevel gaf eenheid aan een interieur dat vooral flexibel en praktisch wilde zijn. Geen maatkostuum voor één gebruiker, maar projectontwikkeling avant la lettre. Voor de diverse huurders werden nog tijdens de planfase allerlei aanpassingen aangebracht binnen de fexibiliteit van de betonnen kolomstructuur – één van de eerste in Nederland.

Naast het herstellen van de architectuur van dit rijksmonument is ook het concept van ‘flexibiliteit achter een voorname gevel’ tot uitgangspunt van de restauratie/renovatie genomen, zij het nu ten behoeve van een woon- en kantoorfunctie. Er zijn nu 40 appartementen en 10 maisonnettes ondergebracht, veelal met maatwerkindeling. Tevens is er een viertal kantoorruimtes gecreëerd.

Atlantic Huis - Rijksmonument

Duurzaamheid

Het plan is duurzaam herontwikkeld: zo zijn een aantal karakteristieke onderdelen opnieuw in gebruik genomen of gereconstrueerd, zoals de oorspronkelijke parkeerkelder en de entreehal. In de kaplaag is een geheel nieuwe invulling met maisonnettes en grote dakterrassen geïntroduceerd. Het project betreft het hergebruik van een binnenstedelijke locatie, een duurzame gebiedsontwikkeling op zich.

De ingrijpende renovatie van het Atlantic huis bood de mogelijkheid om moderne en energiebesparende technieken en installaties toe te passen. Zo vindt een deel van de verwarming en de koeling in het gebouw plaats door middel van een WKO (warmte-koude-opslag) bron die speciaal voor dit project is geslagen. Aanwezige koudebruggen en isolatielekken zijn tijdens de restauratie hersteld.

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2009
LocatieWestplein 58, Rotterdam
OpdrachtgeverVan Herk Groep / HD
ArchitectHD

Classificatie

WoningenKantoorBedrijfsgebouw

Activiteiten ontwikkeling

ProjectontwikkelingCommercieel ontwikkelingsmanagementConceptontwikkelingHaalbaarheidsonderzoekLocatiemarketing

Activiteiten ontwerp

Architectonisch conceptOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Advies en procesmanagementBouwtechnisch adviesBouwtechnische uitwerkingBestek en tekeningenMilieuadviesVergunningenaanvraag

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBegeleiding vergunningentrajectContractmanagementKopersbegeleiding