woonzorgvilla Oisterwijk

Transformatie monumentale villa naar Woonzorgcomplex

In Oisterwijk wordt de monumentale villa aan de Haarenseweg in de wijk Waterhoef, getransformeerd naar een zorgvilla waar oudere mensen met dementie in staat zijn om het leven waaraan ze gewend zijn, zo goed mogelijk voort te zetten. De zorgvilla biedt ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en = intensieve zorg (zorgindicatie ZZP4 en hoger) nodig hebben, een comfortabele en veilige woonomgeving.

In het ontwerp, waarbij het gemeentelijk monument uit 1910 de basis vormt, is rekening gehouden met de specifieke wensen en eisen die aan huisvesting van dementeren worden gesteld, de karakteristieke elementen van de villa, de landschappelijke waarde van de tuin en de impact van de zorgvilla op de directe omgeving.

 

woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk woonzorgvilla Oisterwijk

Ontwerp

Karakteristieke villa
In het ontwerp vormt het gemeentelijk monument de basis. Wijzigingen van het monument blijven beperkt, waarmee de huidige charme van de villa bijna geheel blijft behouden. Aan de westzijde is in aansluiting op de keuken als eetkamer een nieuwe serre vormgegeven geheel in stijl van de villa. Ondergeschikt aan het hoofdgebouw, waarbij in hiërarchie de karakteristieke villa dominant is én blijft, is aan de achterzijde in de tuin een twee laags nieuwbouw uitbreiding ontworpen. De villa vormt het prominente front met een ruime voorzijde met sierlijke oprijlaan en vijver, ook in zijn nieuwe functie. Verbinding tussen bestaand en nieuw wordt gemaakt door een smal transparant helder tussenlid als gangzone. Een luchtige connectie met een open relatie van buiten naar binnen, waarbij de charme van de achterzijde van het monument ervaarbaar blijft.
 
Uitbreiding
De prachtige landschappelijk setting van de tuin is de inspiratie geweest voor de vormgeving van de uitbouw. Centraal in de tuin is het nieuwe volume als autonoom vrij geplaatst bouwvolume achter de villa gesitueerd. De uitbreiding is in lijn geheel achter het bestaande gebouw geplaatst. Hiermee volgt deze de stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing van het perceel en wordt de nieuwbouw bijna volledig uit het zicht aan de Haarenseweg genomen. Een ruime zone van ten minste acht meter is vrijgehouden als afstand van de achter en naastgelegen percelen. Het volume is zoveel mogelijk ingepast in zijn context en verzacht door de verdiepingslaag als kapverdieping vorm te geven. Een ritme van gelijke raamopeningen en dakkappelen maken een heldere opdeling en een eenduidige compositie. Vanuit de toekomstige doelgroep van mensen met dementie een is dit een belangrijk gegeven. Door toepassing van hout als basismateriaal voor zowel gevel als ‘dak’ is een vriendelijke compositie ontworpen. Variatie in dimensie van de houten latten geeft de rustige gevel variatie, schaal, detail en regelmaat. Het is de gedachte het hout natuurlijk te laten vergrijzen voor een fluweel zachte uitstraling.

Projectgegevens

StatusIn ontwikkeling
Bouwjaar2019
LocatieHaarenseweg 1, Oisterwijk
ArchitectHD

Classificatie

RenovatieZorgTransformatieOuderenzorgParticuliere zorg

Activiteiten ontwikkeling

ProjectontwikkelingConceptontwikkelingWijziging bestemmingsplan

Activiteiten ontwerp

Stedenbouwkundig onderzoek en adviesArchitectonisch conceptOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Bouwtechnische uitwerkingBestek en tekeningenVergunningenaanvraag

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieDirectievoeringBouwtoezicht