Smitse Hout

Ontwerp uitdaging geslaagd

Aan de Achterwillenseweg in Gouda is C.J. Smit & Zonen B.V. Funderingstechniek Gouda gevestigd. Het bedrijf heeft het voornemen te verhuizen naar een andere locatie, waardoor er hier de mogelijkheid ontstaat voor een nieuwbouw initiatief. In opdracht van Smitshoek Melles & Partners heeft HD architect Martijn Verhagen het ontwerp gemaakt voor een nieuw woongebouw van 15 appartementen, verdeeld over vijf lagen van drie woningen.

De planlocatie is gelegen in het gebied Middenwillens, die als woningbouwlocatie is herontwikkeld. Hierbij ligt het funderingstechniek bedrijf als uitzondering in het totaalplan. In de nieuwe situatie zal de nieuwbouw aansluiten bij de al gerealiseerde woningbouw. Het plangebied is gelegen aan de oostzijde van Gouda, nabij het Goudse woongebied Goverwelle en het recreatiegebied Goudse Hout en de Reeuwijkse Plassen. Aan de noordzijde wordt de planlocatie begrensd door de Goudse Houtsingel en de Achterwillenseweg, aan de zuidzijde bevindt zich de spoorbaan Utrecht-Rotterdam.

Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout

Ontwerp

De opgave, afkomstig van een gewonnen ontwerpcompetitie, was het ontwerp van een appartementengebouw van 13-15 woningen. De uitdaging van de vraagstelling lag in het ontwerp van de woningplattegronden. De opgave omvatte een tegenstelling: de balkons van alle appartementen optimaal en duurzaam oriënteren op de zon (zuid) en tegelijkertijd de wens om een directe zichtrelatie te maken met het hoogwaardige uitzicht naar het Goudse Hout en de Reeuwijkse Plassen (noord). Door het toepassen van brede balkons die volgens het molenwiekprincipe aan de gevel zijn gesitueerd is voor elke woning een optimale oriëntatie gecreëerd. Daarbij is er bij de plattegrondontwerpen van de woningen een directe verbinding vanuit de woonkamer naar het balkon. Alle woningen zijn via een centraal gelegen trappen- en lifthuis ontsloten.

De basis van het hoofdvolume vormt de referentie naar de traditionele typologie van waardige landhuizen. Door de molenwiek situering van balkons valt het hoofdvolume uiteen in twee nieuwe basismassa’s, die vervolgens op een eigentijdse benadering opnieuw zijn geordend. De balkons zijn samengevat in een secundaire massa. Door de ontworpen kapvorm is tevens voor de bovenste drie appartementen een extra verdiepingslaag gecreëerd.

De planlocatie ligt in aan een soort overgangszone met aan één zijde de natuurlijke groene omgeving van het recreatiegebied Goudse Hout en de Reeuwijkse Plassen en aan de andere zijde de meer stedelijk bebouwde omgeving van de nieuwbouwwijk Middenwillens. In het ontwerp is dit unieke gegeven van deze twee werelden samengebracht, welke het uitgangspunt zijn geweest voor de gekozen materialisatie. Het woongebouw sluit aan bij het ritme van de bestaande woongebouwen aan de Achterwillenseweg. Het roodgrijze metselwerk gecombineerd met wit gekeimd metselwerk uit de wijk vormt ook de basismaterialisatie van dit nieuwe woongebouw.

De gevelindeling is als een rustig ritme van ramen en deuren in de gevel ontworpen, waarbij een verticaal en horizontaal accent in de twee verschillende geveldelen is waar te nemen. De hoofdentree is benadrukt door de houten omlijsting en naar binnen liggende entreepui.

Op het achterterrein is het parkeren opgelost. Geen standaard garageboxen maar in de lijn van het hoofdgebouw mee ontworpen bijgebouw als stallingsgarage. Hierin zijn tevens de bergingen geïntegreerd. Met de situering van de stallingsplekken is met zorg rekening gehouden met de omliggende achtertuinen. Het van de bestaande tuinmuur afplaatsen i.c.m. het hellende groene dak, houdt het bijgebouw uit het zicht van de achtertuinen. Daglicht wordt gecreëerd met bovenramen in de bergingen en daklichten t.p.v. de parkeerplekken. Deze worden geïntegreerd met zonnecellen onder een optimale hellingshoek. De houten Western Red Cedar materialisatie van de hoofdentree vormt de basismaterialisatie van het bijgebouw dat wordt gecombineerd met groene geveldelen en metselwerk.

Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout Smitse Hout

Duurzaamheid

Het duurzame ontwerp omvat:

  • Herbestemming van een bedrijfslocatie naar hoogwaardig wonen
  • Woongebouwontwerp ingepast in groene omgeving
  • Plattegrondontwerp op basis van oriëntatie van woningen op de zon
  • Daglicht als basisgegeven t.b.v. verminderen noodzaak kunstverlichting
  • Algemene verlichting op schemerschakelaars en bewegingsmelders
  • Toepassing van natuurlijke materialen
  • Positie van trappenhuis t.o.v. de lift stimuleert traplopen (energiebesparing)
  • Overstekken en brede balkon creëren zonwering en helpen opwarming van de woningen te verminderen 
  • Kunststof kozijnen
  • Onderhoudsvrije gevelmaterialisatie
  • Toepassing van zonnepanelen op garagedak
  • Groene terreininrichting

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2015
LocatieAchterwillenseweg 96, Gouda
OpdrachtgeverSmitshoek Melles & Partners
ArchitectHD

Classificatie

Woningen

Activiteiten ontwerp

VolumestudieArchitectonisch conceptMassastudieOntwerp