INDU-TOOLS

In augustus 2011 heeft HD ca. 9500 m² van onze locatie op bedrijventerrein Charloise poort te Rotterdam Zuid verkocht aan Indu-Tools. Dit bedrijf is verhuurder voor de (metaal)industrie. Met een programma bestaande uit onder meer stroomaggregaten, compressoren en diverse pneumatische, elektrische en hydraulische gereedschappen levert het bedrijf alles voor projecten en zogenaamde turnarounds, waarbij het materiaal op locatie kan worden geleverd. Indu-Tools vond in Rotterdam Charlois een meer centrale plek om hun diensten vanuit een nieuwe hoofdvestiging te verbeteren.

INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS

Ontwerp

In opdracht van verhuurbedrijf Indu-Tools heeft HDhet ontwerp gemaakt voor de nieuwe hoofdvestiging van Indu-Tools Rotterdam op het Noord-Westelijke kavel van bedrijventerrein Charloisse Poort II aan de Driemanssteeweg te Charlois, Rotterdam Zuid.

Planlocatie
De nieuwbouw voor Indu-Tools Rotterdam wordt langs de A15, op het bedrijventerrein Charloisse Poort II, gebouwd. De kavelkwadrant beslaat ca. 9380m2 en wordt ontsloten via een aftakking van de Driemanssteeweg. Op de kavel is een optimaal logistiek gebouw ontworpen, waarbij maximaal gebruik is gemaakt van het beschikbare oppervlak.

Hoofdstructuur
Vanuit het Programma van Eisen is een basis van het ontwerp ontstaan bestaande uit drie onderdelen; het kantoor, de bedrijfshal en het ruime opslagterrein. Met de situering op het kavel is gezocht naar de meest economische opstelling van de hal en het kantoor, waarbij een zo groot mogelijk opslag terrein te realiseren was. Daarbij was het van belang rekening te houden met de ideale logistieke routing op het terrein en de daarmee gepaarde ruimten voor rijcurven van vrachtwagens. Dit gecombineerd met de wens een duidelijk herkenbare entree te formeren heeft dit uiteindelijk geresulteerd in een langgerekte basislayout, waarbij het kantoor op de kop het representatieve front vormt. Vanaf de Driemanssteeweg rijd men recht op het kantoor af, waarna aan de linkerzijde van het gebouw het opslagterrein is gesitueerd en rechts ruimte is gemaakt voor de benodigde parkeerplaatsen.

Bedrijfsgebouw
Het kantoor en de bedrijfshal zijn geschakeld aan elkaar gesitueerd, waarbij beide volumes zijn omhuld door zwarte gegolfde gevelbeplating. Dit accentueert de nauwe relatie van de kantoor- en halactiviteiten van het bedrijf. Met de donkere gebouwomhulling van de hal en het kantoor is een oriëntatierichting van de twee afzonderlijke gebouwdelen gecreëerd.

De bedrijfshal is ‘opengewerkt’ richting het opslagterrein en maakt hiermee de verbinding tussen hal en terrein. Het gevelvlak van het langgerekte halvolume is doorbroken door toepassing van een ritme van sandwichpaneelstroken in drie verschillende grijstinten. Deze zijn gecombineerd met semitransparante groengekleurde lichtstroken. Deze stroken creëren extra daglichtkwaliteit in de hal. Met de donkere gegolfde beplating in combinatie met de groene lichtstroken is tevens een knipoog gemaakt naar de bedrijfsidentiteit.

De gevelmaterialisatie van het kantoor is uitgevoerd in representatief donkerbruin metselwerk, waarbij de gebouwomhulling aan de voorzijde én aan één zijkant open is ontworpen, waardoor het kantoor een overhoekse oriëntatierichting heeft gekregen. Aan de voorzijde verwelkomt het de bezoeker om deze vervolgens naar links te begeleiden richting het terrein en de achtergelegen hal. De bandramen zijn als één continustrook overhoeks in de gevel vormgegeven.

Programma
Het buitenterrein wordt gebruikt voor de opslag van o.a. de grote aggregaten en compressoren. De bedrijfshal bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond vindt het onderhoud en reparaties van de verschillende apparaten plaats in de werkplaatsen. Op de verdieping is het magazijn aanwezig voor diverse gereedschappen en materialen. Het kantoorgedeelte biedt plaats voor het kantoorpersoneel, de vertegenwoordigers en de directie. Op de begane grond is een ruime kantine aanwezig en kleed- en vergaderruimten.
 

INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS INDU-TOOLS

Duurzaamheid

In het ontwerp zijn de volgende bewuste duurzame keuzes gemaakt:

  • (gekleurde) daglichtstroken icm. daklichten voor daglicht in magazijn (beperkt kunstlicht)
  • op duurzaamheid geselecteerde materialen
  • oriëntatie en situering op perceel

Project in de Media

 

 

 

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2012
LocatieDriemanssteeg 62, Rotterdam
OpdrachtgeverIndu-Tools
ArchitectHD

Classificatie

Bedrijfsgebouw

Activiteiten ontwikkeling

ProjectontwikkelingPlanontwikkelingHaalbaarheidsonderzoekWijziging bestemmingsplan

Activiteiten ontwerp

Ontwerp