De Reiger

Onderdeel centrumplan Nieuwerkerk aan den IJssel

Projectontwikkeling en herontwikkeling van verschillende locaties: HD ontwikkelde in de eerste fasen van het Centrumplan van Nieuwerkerk aan den IJssel een aantal projecten voor eigen rekening en risico. Dit gebeurt in overeenstemming met het Programma van Eisen, dat in overleg met de gemeente tot stand is gekomen. Hieronder hoorde ook het deelplan 'appartementengebouw  De Reiger'.

'De Reiger' bestaat naast een woontoren van acht lagen uit een lager gedeelte van drie lagen hoog en plaatselijk vier lagen, de zogenaamde woonvleugel. In de woontoren zijn riante drie- en vierkamerappartementen gerealiseerd. In de woonvleugel is onder andere plaats voor meer compacte driekamerappartementen, zogenaamde starterswoningen. Van de starterswoningen worden er een aantal als zogenaamde 'lofts' uitgevoerd. Dit zijn appartementen waarin geen kamerindeling is gemaakt.

Op de begane grond van de woontoren bevinden zich ruimten waar bedrijven zich gevestigd hebben. In de kelder van het appartementengebouw zijn bergingen en een stallinggarage gesitueerd. Naast parkeerplaatsen in de stallinggarage zijn er in de buitenruimte, bij de entree, ook parkeerplaatsen gemaakt. De stallinggarage is afgesloten door middel van een elektrisch bedienbaar hek. Het buitenparkeerterrein is afgesloten voor gebruik door derden door middel van een slagboom.

De gemeenschappelijke ruimten van 'De Reiger', zoals de entreehal en de gangen, kenmerken zich door een hoog afwerkingsniveau.
 

De Reiger De Reiger De Reiger De Reiger De Reiger

Ontwerp

De symbolische brug over de Ringvaart

Twee woontorens, De Reiger en De Ringvaart, markeren het centrum van Nieuwerkerk aan den IJssel. Door de situering aan weerszijden van de Ringvaart vormen de twee ruitvormige torens een symbolische brug.

De politieke invulling van de Nieuwerkerkse leuze ‘Houdt het groen, houdt het laag’ zorgde bij de architecten van HD voor de nodige hoofdbrekens. Het resulteerde uiteindelijk in een maximale bouwhoogte voor de woontorens van acht verdiepingen. In de eerste opzet was uitgegaan van dertien tot vijftien woonlagen. Op grond van budgettaire overwegingen moesten daarom de appartementen, gepland in de bovenste zes verdiepingen, in een lagere vleugel worden ondergebracht. Tegelijk moest het geheel toch een slank gevoel blijven geven.”Het idee van slankheid krijg je vooral door verticale elementen. We hebben er daarom voor gekozen het hoofdvolume van de toren te verdelen in hogere en lagere subvolumen, die de gevel geleden. Daarnaast heb ik veel aandacht besteed aan een evenwichtige verhouding tussen de toren en de vleugel. Het hele gebouw vormt daardoor toch een harmonisch geheel.”

In de visie van HD moet er een samenhang zijn tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw. In dit geval moest de vormgeving van de buitenkant leidend zijn. “De twee gebouwen vormen hét herkenningspunt en het aanzien van de gemeente. In het ontwerp werd daarom gekozen voor metselwerk van rode baksteen en andere materialen die goed aansluiten bij de bestaande bebouwing. Door ook de buitenruimte integraal te betrekken bij het ontwerp van de gebouwen krijg je een opvallend landmark, die tegelijkertijd past bij de identiteit en het landelijke karakter van Nieuwerkerk aan den IJssel.”

 

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2008
LocatieDoortocht 10, Nieuwerkerk aan den IJssel
OpdrachtgeverHD
ArchitectHD

Classificatie

WoningenKantoorBedrijfsgebouwCommerciële ruimte

Activiteiten ontwikkeling

ProjectontwikkelingPlanontwikkeling

Activiteiten ontwerp

Stedenbouwkundig onderzoek en adviesOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Bouwtechnische uitwerking

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieContractmanagementInkoopmanagementDirectievoeringBouwtoezichtKopersbegeleiding