Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel

Ontwerp door HD

Nieuwbouw Schinkelsebaan XL te Capelle aan den IJssel.

Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel

Ontwerp

Aan de Schinkelse Baan in Capelle aan den IJssel is in 2009 het pand van de wasserij ‘Bombeke’ afgebrand. Op deze locatie is in opdracht van Schipper Bouwgroep het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van flexibele winkelruimten voor 1 tot 4 grootschalige meubelwinkels.

De begane grondvloer is na de brand behouden gebleven. Het was de uitdaging deze duurzaam te hergebruiken. In het architectuurconcept is de link naar ‘wat was’ gebruikt als basis voor de 3-deling in de volumeopbouw. Dit is een verwijzing naar de contouren van het voormalige bedrijfspand. In het ontwerp is de wens voor maximale transparantie meegenomen. Houten lamellen zijn functioneel en architectonisch in het ontwerp ontworpen om tevens de zonbelasting van de grote puien te reduceren. De mate van zonbelasting bepaald het ritme van lamellen en zorgt voor diversiteit in de gevel. De positie van de transparante gevelopeningen zijn zorgvuldig gekozen, waardoor een zeer representatieve uitstraling is bereikt.

Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel Schinkelsebaan XL Capelle ad IJssel

Duurzaamheid

  Het gebouw is gerealiseerd met de volgende bewuste duurzame keuzes:

  • Hergebruik van bestaande fundatie en begane grond plaat (na brand)
  • Lamellen t.b.v. zonwering vs. transparantie en daglicht
  • Op duurzaamheid geselecteerde materialen
  • Flexibel ontworpen
  • Gebouwexterieur stimuleert interactie met openbaar gebied (activerende plint)

 

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2012
LocatieSchinkelsebaan 8, Capelle aan den IJssel
Opdrachtgever´s-Gravenhof Vastgoed B.V.
ArchitectHD

Classificatie

BedrijfsgebouwCommerciële ruimte

Activiteiten ontwerp

Architectonisch conceptMassastudieOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Bestek en tekeningen

Activiteiten projectmanagement

Bouwkostencalculatie