itsme regiokantoor Rotterdam

ES Electro & Hoogland-Mennens

De industriële toeleveranciersgroep itsme richt zich met een gevarieerd aanbod van elektrotechniek en werktuigbouw op industriële eindgebruikers, machinebouwers, paneelbouwers en technische installateurs.  HD maakte het ontwerp voor de nieuwe regiovestiging in Rotterdam.

Het gebouw is het nieuwe onderkomen van de twee werkmaatschappijen ES Elektro en Hoogland-Mennens, waarmee itsme haar levering en diensten biedt aan klanten in Nederland.

Planlocatie

De nieuwbouw voor itsme Rotterdam staat langs de A15, op het bedrijventerrein Charloisse Poort II. De kavelkwadrant beslaat ca. 2400 m² en wordt ontsloten via een aftakking van de Driemanssteeweg. Op de kavel is een optimaal gebouw ontworpen, waarbij maximaal gebruik is gemaakt van het beschikbare oppervlak.

itsme regiokantoor Rotterdam itsme regiokantoor Rotterdam itsme regiokantoor Rotterdam itsme regiokantoor Rotterdam itsme regiokantoor Rotterdam itsme regiokantoor Rotterdam itsme regiokantoor Rotterdam

Ontwerp

Gebouwontwerp

Uitgangspunten zijn het magazijn en de kantoorfunctie van het gebouw. Het kantoorgedeelte vormt het front verdeeld over twee lagen. Aan de achterzijde is het magazijn gesitueerd. Het kantoor is hierbij zowel functioneel-programmatisch als gebouw-conceptueel met het magazijn verweven.

De continue beweging van het kantoorkader symboliseert een dynamisch innovatief bedrijf in beweging. Het omkadert daarbij aan de voorzijde een grote glazen pui die de klantbenadering weergeeft. Samen, transparant en open zijn hierbij de kernwoorden. Het is de ‘showroom’, waarmee het gebouw letterlijk laat zien wat itsme in huis heeft. Het kader eindigt in een luifel, die de klant verwelkomt en deze (functioneel droog) naar de entree begeleidt. Ter plaatse van de zijgevel is in het kader het zonneterras van de kantine geïntegreerd.

Belangrijk in het ontwerp is de herkenning en zichtbare huisstijl van itsme. Het was de duidelijke opgave een nieuw gebouw te ontwerpen, dat in materiaal, kleur aansluiting zou vinden bij de bestaande vestigingen van itsme in onder meer Breda, Venlo en het hoofdkantoor in Raamsdonksveer. Hierbij is de witte gevelafwerking met kaders en blauwe accenten de basis.

In het ontwerp van de regiovestiging Rotterdam is gekozen voor een rustige materialisatie van wit gekleurde sandwich gevelpanelen voor het magazijn en één groot gebaar in de vorm van een wit aluminium kader voor het kantoor. De binnenzijde van dit kader heeft in navolging van de itsme huistijlkleuren een blauwe invulling gekregen. Aan de achterzijde van het gebouw zijn blauwe semitransparantie panelen in de gevel ontworpen, die voor (extra) daglicht in het magazijn zorgen.

Programma

Op de begane grond bevinden zich de kantoren van ES Elektro en Hoogland-Mennens. Deze zijn beide vanaf buiten gezien als herkenbare, gescheiden kantorenin het gebouw gesitueerd. De plattegrond is zo ontworpen dat vanuit beide kantoordelen het belangrijke en gewenste zicht op de magazijnbalie aanwezig is. Deze balie heeft een eigen gescheiden entree en is gecombineerd met de nachtsluis. Beide kantoren hebben een eigen entree vanuit de entreehal gezien, echter de kantoren zelf hebben een open verbinding om de samenwerking en sociale verbinding te versterken. De entreehal functioneert hierbij als verbindend element tussen de kantoren onderling en met de entree.

De entreehal vormt ook de verbinding naar de verdieping. Hier zijn de leslokalen, vergaderruimten en de kantine gesitueerd. Aan de kantine ligt een - op de zon georiënteerd - terras. Een prominente plek, op de hoek, wordt het kantoor van de regiomanager.

itsme regiokantoor Rotterdam itsme regiokantoor Rotterdam itsme regiokantoor Rotterdam

Duurzaamheid

In het ontwerp zijn de volgende bewuste duurzame keuzes gemaakt:

  • Gebouworiëntatie op basis van bezonning: kantoor op noord (oost-west) magazijn op zuid.
  • Grote transparante pui op noord: veel daglicht, geen opwarming
  • Zonneterras met overdekt gedeelte als zonneluifel
  • Daglichtstroken in magazijn
  • Led-verlichting in gehele gebouw

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2014
LocatieDriemanssteeg, Rotterdam
ArchitectHD architecten

Classificatie

KantoorBedrijfsgebouw

Activiteiten ontwikkeling

Planontwikkeling

Activiteiten ontwerp

Architectonisch conceptMassastudieOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Advies en procesmanagementBouwtechnisch adviesBouwtechnische uitwerkingBestek en tekeningenVergunningenaanvraag

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieBegeleiding vergunningentrajectContractmanagementInkoopmanagementDirectievoeringBouwtoezicht