OZ Export II

Nieuwbouw uitbreiding DFG te Aalsmeer

OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II

Ontwerp

De basis van het ontwerp vormen twee basisvolumes, die in elkaar grijpen. Hierbij is de hoek ter plaatse van de rondweg Cotoneaster geaccentueerd door het aangebrachte verschil in hoogte van de volumes. Tevens creëerde de in het bestemmingsplan aanwezige secundaire rooigrens op de hoek van het kavel in combinatie met het maximaal uitnutten van het kavel op de primaire rooigrens de kans om de hoek extra te accentueren. In het ontwerp is dit gegeven ingezet om het hogere volume terug liggend te plaatsen. Het accent creëert tevens een logische plek voor de hoofdentree van het gebouw.

De lange zijde van het gebouw wordt door een derde naar voren liggend volume opgedeeld. De hoogte is ondergeschikt ten opzichte van de hoofdmassa, waardoor het spel van gebouwdelen met relatie in hoogten een aantrekkelijke compositie maakt. De gekozen compositie maakt het gebouw voor één én meerdere huurders herkenbaar. In het vooruitgeschoven centrale volume is een tweede entree, met kantoor en kantine.

De gevelmaterialisatie bestaat in de basis uit horizontale lichte warmgrijze metalic sandwichpanelen, welke in een ritme van 1meter hoog als gevelstroken zijn geplaatst. Voor het gebouw maken het ritme van vooruitstekende dockshelters het gebouw af. In de gevel zijn twee samengebundelde rijen dockshelters te herkennen, ter plaatse van de aansluiting op de gevel is de bundeling gevisualiseerd door toepassing van antraciet grijze verticale sandwichpanelen.

De kwaliteit van daglicht wordt door horizontale raamstroken in de lange zijde boven de dockshelters en aan de korte zijde van het gebouw gecreëerd. Tevens maken deze stroken het (horizontale) gevelbeeld compleet. Ter plaatse van de kantine en de kantoren is de gevel ‘open gewerkt’ en ingevuld met een transparantie gevel van glas. Het horizontale 1meter ritme wordt hier door het toepassen van (aluminium hout look-a-like) lamellen doorgezet. Functioneel werken de lamellen voor de kantoren als vaste zonwering, voor een prettig werkcomfort klimaat binnen.

Het op de planlocatie aanwezige peil verschil, is ingezet om de aansluiting met de dockshelters te maken. Het verschil in hoogte ter plaatse van de hoofdentree wordt overbrugt door hier een spel van traptreden aan te brengen. Er ontstaat een heldere synergie tussen het voorpleintje en gebouw.

OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II

Duurzaamheid

Duurzame oplossingen voor de nieuwbouw uitbreiding OZ Export:

  • Verhoogde isolatiewaarden dak en wand
  • Sheds voor natuurlijk daglicht
  • Extra raamstroken in hal voor natuurlijk daglicht
  • Dockhuizen buiten het gebouw
  • Betonvloer
  • Daglichtgestuurde verlichting op aanwezigheidsdetectie
OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II OZ Export II

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2012
LocatieCotoneaster 48, uithoorn
OpdrachtgeverCotoneaster B.V.
ArchitectHD

Classificatie

Bedrijfsgebouw

Activiteiten ontwikkeling

Planontwikkeling

Activiteiten ontwerp

MassastudieOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Bouwtechnische uitwerkingBestek en tekeningenVergunningenaanvraag

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementDirectievoeringBouwtoezicht