Haluco / BGB

De noodzaak van een zo kort mogelijke keten van teler tot afnemer, de toenemende eisen op het gebied van voedselveiligheid, tracking & tracing en aandacht voor de juiste arbeidsomstandigheden hebben Haluco BV en BGB er toe bewogen te investeren in nieuwbouw met een uitgekiend logistiek systeem.

-----------------------------------------------

“Waarom we uiteindelijk met HD in zee zijn gegaan? Alle disciplines die je nodig hebt, zijn binnen HD aanwezig. Architecten, mensen die de milieuaanvraag doen, bouwbegeleiding, noem maar op. En dan is het prettig dat je als opdrachtgever niet zelf in de slag moeten met allerlei verschillende specialisten die allemaal hun eigen belang hebben. Het bureau moet ook dingen controleren waar wij geen vat op hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ze dat goed gedaan hebben. Ook in het natraject, blijven ze het verhaal gewoon oppakken, nazorg doen. Dat zie ik om me heen wel eens anders.”

Izaak Havenaar

-----------------------------------------------

Centraal in het logistieke proces is een volautomatisch Warehouse Management Systeem (WMS). Zowel in- als uitslag worden geregeld via geautomatiseerde transportbanen. Dit WMS is gekoppeld aan het gekoelde hoogbouwmagazijn, dat verdeeld is in 5 compartimenten met een capaciteit van in totaal 1800 pallets. Ieder compartiment is voorzien van een geautomatiseerde kraan. De aansturing van het systeem vindt plaats met palletbarcodes waarin alle product- en klantspecificaties opgenomen kunnen worden. Een uniek project binnen de AGF-branche in Europa!

Door de hoge graad van automatisering en het gebruik van duurzame systemen en materialen kan deze opdrachtgever een maximale efficiëntie in de goederenstroom realiseren. Dit alles levert hen de benodigde kostenbesparing op en stelt Haluco / BGB in staat de strengste eisen op het gebied van voedselveiligheid en milieu te waarborgen.
 

Haluco / BGB Haluco / BGB Haluco / BGB Haluco / BGB Haluco / BGB Haluco / BGB Haluco / BGB Haluco / BGB Haluco / BGB

Ontwerp

De nieuwbouw betreft een bedrijfsgebouw met kantoorruimte waarin de logistiek de centrale rol speelt. Met innovatieve technieken wordt in het gebouw groente ingezameld, bewerkt, opgeslagen en uitgeleverd. Vanuit het kantoor worden deze werkzaamheden begeleid. Door de verschillende functies te stapelen is een efficiënte werkmachine ontstaan. Kenmerkend voor het proces en het uiteindelijke resultaat is dat de mens in het geheel juist centraal gestaan heeft. Vanuit het grote aantal productiemedewerkers en de daarmee samenhangende parkeerbelasting is de keuze gemaakt het parkeren onder de kantoorfunctie te situeren. Vanuit het opgetilde kantoor ontstaat hierdoor overzicht over het proces in de productiehal. In het koelhuis wordt met behulp van een geavanceerd computersysteem het product tijdelijk opgeslagen.
 

Haluco / BGB Haluco / BGB

Duurzaamheid

Duurzaam / intensief grondgebruik: het distributiecentrum levert logistieke voordelen op. Zo is de nieuwe kleinverpakkingafdeling direct op de ontvangst en verlading geplaatst en vindt de aanvoer naar deze afdeling plaats via liften. De nieuwe locatie staat garant voor een meer efficiënte manier van werken en een hogere capaciteit per vierkante meter. Dit bereiken we onder meer door het gebruik van een automatisch pallettransportsysteem en koelingfaciliteiten. Pallets kunnen vierhoog opgeslagen worden. Hiermee is deze bedrijfshal bij oplevering binnen de AGF-branche vrijwel uniek.

Andere duurzame maatregelen bij dit project:

  • Nachtventilatieregeling in de RWA-installatie
  • Warmte koude opslag t.b.v. duurzame verwarming en koeling van het gebouw
  • Warmte-Terug-Win-installatie / gebruik restwarmte van de koelinstallatie voor de verwarming
  • Lage temperatuurverwarming
  • Zonne-energie ten behoeve van warm tapwater
  • Diepgelegen kantoorruimten hebben noorderlichtkap

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2006
LocatieKlappolder 224, Bleiswijk
OpdrachtgeverHaluco / BGB
ArchitectHD

Classificatie

KantoorBedrijfsgebouw

Activiteiten ontwikkeling

Planontwikkeling

Activiteiten ontwerp

VolumestudieArchitectonisch concept

Activiteiten advies & engineering

Bestek en tekeningen

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieDirectievoeringBouwtoezicht