De Batavier

Van gemeentewerf naar dorpshuis

Het nieuwe dorpshuis van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel is onderdeel van het Centrumplan en gelegen aan de Batavierlaan. In de stedenbouwkundige structuurvisie is voor het dorpshuis ruimte gereserveerd in een gerenoveerde accommodatie, de boerderij ‘De Batavier’. Deze boerderij had voorheen de functie als gemeentewerf.

Het verhaal van de oude 'Batavier'

"De eerste steen gelegd door A.M. Mijnlieff L.F.z 22 AUGs 1881."

Dat is de tekst van de op verzoek van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) herplaatste gedenksteen in de zijgevel. Adriaan Marie Mijnlieff (1865-1915) was de heer van de steenplaats Klein-Hitland. De hoeve in de nog jonge Prins Alexanderpolder (1874) was een van de beleggingsboerderijen van de familie Mijnlieff. Rond 1960 verkocht de familie de boerderij aan de gemeente, omdat de grond nodig was voor de bouw van nieuwe wijk Dorrestein. Na aanvankelijke plannen om van de boerderij een jeugdhonk te maken (1960) kwam de gemeentewerkplaats er in 1961 in, waarbij het voorhuis bewoond werd door 'een der gemeentewerklieden'. Het gebruik als Gemeentenwerf zou tot 2005 duren.

 

De Batavier De Batavier De Batavier De Batavier De Batavier De Batavier

Ontwerp

Het bestaande gebouw is gesloopt, maar de gezichtsbepalende voorgevel en de vorm van het gebouw zijn zoveel mogelijk in de originele stijl met de oorspronkelijke materialen weer teruggebouwd. Het gebouw heeft zijn sfeer als boerderij behouden. Deze uitstraling komt terug in de verschillende ruimten en onderdelen van het gebouw. Op de begane grond is een zaal gerealiseerd die wordt gebruikt door verschillende huurders / verenigingen. Op de verdieping is een vergaderzaal en een creatieve ruimte aanwezig. De sociaal culturele functie, het dorpshuis, geeft de locatie een meer prominente plek binnen het centrum.

De Batavier De Batavier De Batavier De Batavier De Batavier

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2007
LocatieBatavierlaan 4, Nieuwerkerk aan den IJssel
OpdrachtgeverGemeente Nieuwerkerk aan den IJs
ArchitectHD

Classificatie

MaatschappelijkOpenbaar gebouw

Activiteiten ontwikkeling

Planontwikkeling

Activiteiten ontwerp

Ontwerp

Activiteiten advies & engineering

Advies en procesmanagementBestek en tekeningen

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieDirectievoeringBouwtoezicht