Officiële start bouw Huis van Bewaring & Kapel door wethouder Kurvers

Wethouder Bas Kurvers maakt opening nieuwe gevel voor bewoners

De heipalen voor de 24 appartementen in het nieuw te bouwen gedeelte van Huis van Bewaring (fase 2) zitten inmiddels allemaal in de grond en de funderingswerkzaamheden worden opgestart. Bij de Kapel (fase 4) zijn inpandig de heiwerkzaamheden in volle gang. Reden dus voor een feest op de bouwplaats. Afgelopen vrijdag 17 mei gaf wethouder Bas Kurvers wethouder van de gemeente Rotterdam (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving) het officiële startsein van beide fases waarvan de toekomstige bewoners uiteraard getuige waren van een feestelijk moment.

Bas Kurvers richtte zijn woord tot de kopers van Huis van Bewaring en de Kapel die hij geluksvogels noemde: “Er ligt hier veel geschiedenis, maar nu ligt hier ook jullie toekomst! Er worden geen huizen gebouwd, maar een thuis.” Daarna ‘sloopte’ de wethouder met een bobcat deskundig de eerste raamsparing voor de toekomstige woningen van het bestaande gedeelte van het oude Huis van Bewaring.

 

Huis van Bewaring

In het Huis van Bewaring komen in totaal 31 appartementen variërend in grootte van circa 45 m2 tot circa 73 m2, verdeeld over 4  woonlagen. Het Huis van Bewaring is een bijzonder project waar verbouw en nieuwbouw samen komen. Een gedeelte van het Huis van Bewaring blijft bestaan. Hierin komen 7 appartementen. De gevel, fundering en de verdiepingsvloeren van dit gedeelte blijven zoveel mogelijk gehandhaafd waardoor de historische uitstraling in tact blijft. Tussen de twee originelen koppen van het voormalige Huis van Bewaring worden 24 nieuwbouw appartementen gerealiseerd. Alle woningen zijn verkocht en naar verwachting worden in het eerste kwartaal van 2020 de appartement opgeleverd.

Kapel

De voormalige kapel is beschermd stadsgezicht. In de kapel worden 8 woningen gerealiseerd midden in de openbare buurttuin. Ook hier blijven de muren staan en blijft de mooie kap onaangetast. Tevens blijven de grote kerkramen behouden. Inmiddels worden er heiwerkzaamheden uitgevoerd in de kapel. Een toekomstige bewoonster hielp met het slaan van een heipaal.  De verwachte oplevering is eind 2019.